Gisteren mocht ik namens de Dutch Startup Association deelnemen aan een rondetafelgesprek over Invest-NL. Deze nieuwe financierings- en ontwikkelingsinstelling wil o.a. startups en scale-ups verder laten groeien door voldoende risicokapitaal vrij te maken. 1 probleem: volgens de concept-wet komen alleen ‘financieel gezonde ondernemingen’ hiervoor in aanmerking. Tja, daar wringt de schoen. Start- en scale-ups zijn vaak helemaal nog niet financieel gezond. Juist de vormgevers van de economie van de toekomst, de radicale ‘disruptives’ moeten ruim baan krijgen. Goed dat de overheid hier een rol in wil spelen, maar durf dan ook risico te nemen zodat andere partijen (private investeerders/venture capitalists) mee willen doen.

Deze en overige punten bracht ik gisteren naar voren, waarna een interessante gedachtewisseling volgde met de overige deelnemers en de aanwezige Kamerleden. Sprout schreef er nog een aardig artikel over.

Al met al een bijzonder moment om op deze manier terug te keren op de plek waar ik zo vaak ben als toeschouwer. De plek waar ik stage liep in 2008-2009 en werkte van 2012 tot 2014 en zo veel warme herinneringen aan koester. Zoals Louis van Gaal ooit zei: “vandaag is de cirkel rond” 😉